[caption id="attachment_24666" align="alignnone" width="700"] Cheesecake med löjrom, toppad med halstrad grön sparris och kallrökt lax på en härligt vårgrön tallrik. Servera med fördel ett fruktigt mousserande vin eller champagne. Även en halvtorr alkoholfri äppelcider är gott till.[/caption] Löjromscheesecake med stekt sparris och kallrökt lax Antal: 6 port Tid: 40 minuter 100 g kavring 50 g smör Fyllning 2 gelatinblad 1 liten rödlök 80 g löjrom 3 dl crème fraiche ½ dl hackad dill, ca 10 g ½ tsk salt ¼ tsk malen svartpeppar Garnering 12 gröna sparrisar 150 g kallrökt lax ev löjrom, ca 40 g Tips! Finast blir det om du får tag på kallrökt lax i hel bit och du kan skiva själv, men givetvis går det bra med färdigskivat. Då får du eventuellt skära till skivorna något. Om du ska servera den på en buffé, så skär i 12 munsbitar. Löjromscheesecaken håller ca 5 dagar i kyl och är absolut godast om den görs dagen innan servering. Vill du inte servera med kallrökt lax? Även supergott med handskalade räkor. Eller kanske både och? Som en riktig påskbakelse. Du kan egentligen använda vilken rom du vill. Det finns även vegetarisk rom. Vill du göra denna matiga cheesecake vegansk och använda växtbaserade produkter, är det inga problem, men tänk på att när du ska använda Agar agar (veganskt gelatin) att det stelnar mycket snabbare än vanligt gelatin. Kan t.o.m börja stelna i rumstemperatur. Finns att köpa på vissa apotek, Ica, Willys. Dryckestips hittar du längst ner i inlägget. Gör så här! Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen. Tryck ut blandningen i en bakpappersklädd form, ca 10x20 cm, och sätt in i kyl. Fyllning: Skala och hacka löken fint, rör ihop med löjrom, crème fraiche och dill. Smaka av med salt och peppar. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält gelatinet däri på låg värme. Får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning. Blanda väl. Häll över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl minst 1 timme. Stek sparrisen precis innan servering: Bryt av den nedersta träiga biten och stek sparrisen snabbt på hög värme i lite smör eller olja, salt och peppar. Skär upp cheesecaken och garnera med lax, sparris och eventuellt mer löjrom. Dryckestips: Prisvärd och ekologisk prosecco 89kr En av mina favoriter, champagne 379kr Doftar som att gå i en äppellund fullt med mogna äpplen 43kr Lyxig favorit, gula änkan, 449kr Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Helene Linsjö