[caption id="attachment_20282" align="alignnone" width="656"] Väldigt enkel och god cheesecake med björnbärssylt och en nyans av vanilj.[/caption] Vaniljcheesecake med björnbär Antal: 12-14 bitar 4 ägg 3 dl strösocker ½ msk vaniljpulver 400 g naturell färskost 1 ½ dl björnbärssylt Digestivebotten 75 g smör 15 digestivekex Tips! Köp frysta björnbär och låt dem tina i kyl på en bit hushållspapper, så blir de hur fina som helst. Personligen tycker jag att det ibland är gott när de är halvfrysta. Rolig kontrast till kakan. Cheesecakes är oftast godast dagen efter, så baka den gärna dagen före servering. Vill du ha mindre söt cheesecake, så dra ner sockermängden till 2 dl. Lite beroende på hur söt björnbärssylten är. Vill du inte ha björnbärssylt, så kan du byta mot en annan bärsylt. Vill du ha glutenfri cheesecake, byt ut kexen mot glutenfri variant. Och vill du ha en laktosfri kaka, så går det bra att byta samma mängd smör och färskost mot en laktosfri variant. Sätt ugnen på 225°. Börja med digestivebotten. Smält smöret, mixa kexen och rör ihop. Lägg smulet i en rund form klädd med bakplåtspapper i botten, ca 25 cm i diameter. Tillaga botten i mitten av ugnen ca 5 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175°. Vispa för hand ihop ägg, socker, vaniljpulver och färskost till en klumpfri smet. Häll över bottnen. Rör sylten mjuk och rör ner i ett slarvigt mönster på toppen. När din cheesecake sedan är bakas i ugnen, sjunker sylten lite till botten och ger nästan kakan ett tvåskiktigt utseende när du skär upp den. Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Kakan ska gunga lite i mitten. Men håll uppsikt! Alla ugnar fungerar olika. Ta ut kakan och låt den svalna. Om du vill, servera med björnbär och vispad grädde. Av: Sandra Palmqvist Fotograf: Christina Uhlin