Ceviche på torsk med mango, avokado och chili Ett veteöl är gott att dricka till denna syrliga förrätt. Antal: 4 port, förrätt Tid: 20 minuter 200 g fryst torskfilé 2 lime, saft + skal ½ röd chili, t.ex spansk peppar 1 liten rödlök ½ dl olivolja ½ msk honung ½ tsk salt ½ tsk grovmalen svartpeppar 1 mogen mango eller ca 1 ½ dl fryst och tinad mango 1 kruka färsk koriander ev 1 avokado Tips! All rå fisk bör ha varit fryst 1 dygn för att eliminera ev parasiter. Avokado är inte bra ur miljösynpunkt, men om du vill så är det gott med 1 avokado i, tärnad. Cevichen håller till dagen efter om den får stå orörd i kyl. Ceviche är Perus nationalrätt. Vit fisk, lime, koriander och lök är grunden. I många av dagens recept syns mango och avokado. Originalet äts oftast med majs, sötpotatis, och ibland tång. Tillagningen av fisken sker av syran från limefrukten. D.v.s proteinet i fisken påverkas av syran på samma sätt som vid annan tillagning. Gör så här! Skär torsken i 3-5 mm tjocka skivor innan den har tinat helt. Det är lättare att skiva fisken då, och lägg på ett fat med kant att tina helt. När tinad, häll av överflödig vätska. Riv skalet fint av limen och pressa ur all saft, finhacka chilin (med frön om du gillar hetta), skala och skiva rödlöken tunt. Limeskal blandas ihop med limesaft, olja, honung, salt, peppar, skivad rödlök och hackad chili. Häll det över fisken och låt stå 2 timmar i kyl. Rör/vänd runt försiktigt 1-2 gånger. Skala och skär mangon i mindre bitar. Blanda/varva med fisken och limedressingen 30 minuter före servering. Koriandern hackas och vänds ner strax innan servering. Om du vill ha i avokado, skala, tärna och vänd ner samtidigt som du vänder ner koriandern. Sätt fram fatet som det är och låt gästerna ta själva eller fördela cevichen i 4 mindre glas. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Charlotte T Strömwall