[caption id="attachment_25091" align="alignnone" width="700"] Broccomole, en klimatvänligare variant på guacamole.[/caption] Broccomole - en guacamole med broccoli och bönor Som en guacamole, men ändå inte. Vill du trots allt ändå ha i avokado kan du byta ut bönorna mot 1 mogen avokado. Antal: 4– 6 port Tid: 30 minuter 1 broccolistånd, ca 300g 1–2 limer, saft och skal 2 vitlöksklyftor (mer om du vill) 1 burk vita bönor ½ rödlök 20 g färsk koriander, ca ½ dl hackad ½-1 röd chili, t ex spansk peppar salt och peppar Tips! Broccomolen passar till din texmex-middag eller som dipp till chips och grönsaksstavar på fredagsmyset. Vita bönor är ganska smaklösa men fyllda av protein och ger broccomolen lite krämighet. Vill du ändå använda avokado kan du byta ut bönorna mot 1 normalstor och mogen avokado. Skala, tärna och mosa ner den i broccolihacket. Gillar du hetta använder du hela chilin inklusive fröna. Annars börja med en ½ chili, inga frön och smaka dig fram. Tänk på att hettan växer fram. Gör så här! Ansa broccolin och skär i mindre bitar. Även stammen. Koka mjuk, men med litet tuggmotstånd kvar. Låt rinna av väl. Lägg broccolin i en matberedare med limesaft och finrivet skal av 1 lime. Mixa till en halvgrov, "smulig" konsistens. Lägg över i en skål. Skala och riv vitlöken, häll av bönorna och kör ihop i matberedaren med vitlöken till en tjock puré. Spä eventuellt med lite kallt vatten. Blanda purén med broccolihacket. Skala och hacka rödlöken fint. Hacka koriandern grovt. Hacka chilin fint. Rör ner i broccoliblandningen. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer lime om du vill, samt eventuellt någon matsked vatten om du vill ha tunnare konsistens. Vid servering är det både gott och fint att ha fint hackad rödlök och chili samt koriander på toppen av broccomolen. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin