[caption id="attachment_25107" align="alignnone" width="700"] Krämig och len blomkålssoppa serverat med knapriga krutonger, stekta kantareller och en örtig dillolja.[/caption] Blomkålssoppa med krutonger, dillolja och kantareller Antal: 2 port Tid: 30 minuter 300 g blomkål, ca 1/2 normalstort blomkålshuvud 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 3 dl vatten 1–1 ½ grönsakbuljongtärning 2 dl crème fraiche ½ tsk salt ½ tsk peppar 200 g kantareller 2 msk matfett till stekning 2 skivor bröd Dillolja Lägg ½ dl dill (ca 20 g) i ett högt kärl med 2 msk rapsolja, 1 msk vatten, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Mixa med stavmixer 30 sekunder. Tips! Knaperstekt tärnat fläsk är supergott till soppan om du vill ha mer i. Även kallrökt lax är gott till. Steka svamp: Lägg de rensade kantarellerna i en het stekpanna utan fett. När vätskan börjar komma, fortsätt stek. När vätskan nästan försvunnit, tillsätt en klick smör och stek sedan klart. Salta och peppra. Gör så här! Skölj blomkålen och dela i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs blomkål och lök i olja i en kastrull, låt det bli mjukt men ej få för mycket färg. Häll på vatten, tillsätt buljongtärning, crème fraiche, salt och peppar. Låt sjuda 15 minuter under lock. Kolla så blomkålen är genomkokt och mjuk. Mixa sedan med stavmixer och smaka av. Låt stå på låg värme tills servering. Ansa kantarellerna och stek i smör, se tips! Håll varmt fram till servering. Tärna brödet och rosta i pannan efter kantarellerna. Häll upp soppan i soppskålar, toppa med kantareller, krutonger och dilloljan. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin