[caption id="attachment_19326" align="alignnone" width="640"] Denna banankaka ska ätas ljummen. Då är den som bäst! Om något blir över, så håller den ca 3 dagar i rumstemperatur.[/caption] Banankaka med mandel och salt choklad Ca 10 bitar 150 g smör 1 dl strösocker 3 mogna bananer, gärna bruna i skalet 2 ägg 3 dl vetemjöl 1 ½ tsk bakpulver 100 g mandelmassa 50 g salt, mörk choklad 1 dl sötmandel Vispa socker och smör fluffigt med elvisp i en bunke. Mosa 2 bananer och vänd ner. Fortsätt vispa några minuter. Kommer att se skuret ut, men det gör inget. Tillsätt äggen. Fortsätt vispa några minuter. Riv mandelmassan fint (enkelt om den är kylskåpskall), vänd ner i bunken med mjöl och bakpulver, blanda väl. Hacka choklad och mandel och vänd ner i smeten. Klä en avlång bakform (typ en brödform) med bakpapper. Häll i smeten. Den sista bananen delar du på längden och lägger på toppen. Tryck till lite nätt. Baka i nedre mitten av varm ugn på 175° i 45-50 minuter. Alla ugnar fungerar olika, så håll uppsikt så ej för mörk på toppen. Kakan behöver stå tiden för att inte bli döbakad i mitten. Låt svalna något. Servera som den är, eller med en klick vispad kall grädde. Tips! Mandelmassan och den salta chokladen lyfter verkligen smaken av de söta bananerna! Givetvis går det bra med mörk choklad utan salt, eller en mjölkchoklad om du hellre vill ha det. Mandel kan bytas mot t.ex valnötter eller skippas helt. Mandelmassan gör även kakan lite knäckig på toppen och saftig inuti, men går bra att ta bort den med. Recept & bild: Sandra Palmqvist