Säsongsbetonade desserter [caption id="attachment_20248" align="alignnone" width="700"] Desserter och bakverk med citrussmaker gör gott både för kroppen och magen. Prova en klassisk citron- och vallmokaka, mazarinkaka eller varför inte en iskall parfait med smak av lime.[/caption] Citron- och vallmokaka En kompakt och saftig kaka med härlig syra av citronen och crème fraichen! 12 –14 bitar 200 g smör, rumstempererat 2 ½ dl socker 3 ägg 3 dl mjöl ¼ tsk salt 1 tsk bakpulver ½ dl blå vallmofrön finrivet skal av 2 citroner saften av 1 citron, ca ¾ dl 1 dl crème fraiche Gör så här Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål och tillsätt det lite i taget. Vänd ner vallmofrön, rivet citronskal och crème fraiche. Vispa snabbt ihop. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Passa så att kakan inte blir för mörk på toppen. Känn med sticka att den inte är kladdig i mitten. [caption id="attachment_20237" align="alignnone" width="629"] En klassisk citron- och vallmokaka kan ingen motstå. Kompakt kaka, men ändå saftig och mjuk.[/caption] Lättbakad chokladkaka med apelsin - recept Mazarinrutor med citronsmak Denna mazarinkaka med smörkräm smakar mycket av mandelmassa och har en mild citronsmak. 24 –30 bitar 3 ägg 3 dl strösocker 300 g mandelmassa skal av 3 citroner, ca 2 msk 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 100 g smör 1 dl grekisk yoghurt Smörkräm med citron 250 g mjukt och rumstempererat smör skal och saft av 1 citron 2 dl florsocker Kockens tips Vill du inte ha smörkräm? Då kan du istället röra ihop citronsaft med florsocker och ringla över kakan! Gör så här Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Riv mandelmassan grovt och blanda ner. Riv citronskalet fint och vänd ner. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Sätt ugnen på 175°. Bryn smöret i en liten kastrull. Rör ner yoghurten och rör sedan ner i kaksmeten. Häll smeten i en bakpappersklädd rektangulär form, 20x25 cm. Baka i mitten av ugnen, gärna varmluft, i 40–45 minuter. Lägg över bakpapper efter halva tiden. Kakan blir mörk snabbt. Stjälp upp kakan och låt svalna. Smörkräm: Vispa ihop ingredienserna och bre krämen på kakan. Skär sedan i bitar. [caption id="attachment_20241" align="alignnone" width="647"] Saftig mazarinkaka med en härlig smörkräm på toppen. Ett citrusbakverk som räcker till många![/caption] Tarte tatin med apelsin 4 –6 port 2 apelsiner 100 g smör 2 dl strösocker ½ dl ljus sirap 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver 1 pkt smördeg, ca 250 g Servering vispgrädde eller glass Gör så här Tvätta apelsinerna väl och skär i väldigt tunna skivor med skalet på. Ta bort eventuella kärnor. Ta fram en ugnssäker stekpanna, ca 24 cm i diameter, till exempel en gjutjärnspanna. Inga trä- eller plastdetaljer på stekpannan får finnas eftersom den ska in i ugnen. Smält smöret på låg värme i stekpannan, rör ner socker, sirap och den urskrapade vaniljstången inklusive själva stången. Låt smälta ihop på fortsätt låg värme. Sätt ugnen på 200°. När sockret börjar se gyllene och karamelliserat ut, ta av pannan och plocka upp vaniljstången. Lägg ut apelsinskivorna omlott i hela pannan. Skär en rundel av smördegen,lite större än stekpannan, och placera som ett lock över apelsinerna. Det gör inget om kanterna är ojämna. Tillaga i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Ta ut tarten och låt svalna innan du vänder den upp och ner. Lägg ner den i pannan igen eller upp på en tallrik. Servera ljummen med vispad grädde eller vaniljglass. Chocolate chip cookies med apelsin - recept [caption id="attachment_20234" align="alignnone" width="700"] Tarte tatin på apelsin är en riktigt c-vitaminboost och enkel att göra. Tunna skivor apelsin som får karamelliseras i socker och omslutas av smördeg. Servera nygjord med iskall vispad grädde eller vaniljglass.[/caption] Yoghurtparfait med honung och lime 8 –10 port 30 minuter 5 limer 6 ägg 1 ½dl honung 3 dl vispgrädde 2 dl turkisk yoghurt Garnering spröda kex, t ex mördegskakor Gör så här Tvätta limefrukterna ordentligt. Riv skalet fint från alla fem och pressa saften ur två. Det ska blir ca 1/2–3/4 dl. Separera gulorna från vitorna. Vispa upp lite fluffigt var för sig, med honung i båda, alltså hälften av honungen i gulorna och hälften i vitorna. Vispa grädden ganska fast. Vänd ihop den med de vispade äggulorna, limen och yoghurten. Vänd till sist ner de fluffiga äggvitorna och blanda väl till en jämn smet. Häll upp i en bakpappersklädd avlång brödform, ca 2 liter. Låt stå i frys över natten eller minst 6 timmar. Låt gärna parfaiten stå i rumstemperatur 30 minuter innan den ska serveras. Garnera med något krispigt, till exempel mördegskakor. [caption id="attachment_20238" align="alignnone" width="611"] Denna parfait gjord på yoghurt och lime känns läskande och samtidigt krämig. Perfekt dessert![/caption] Vetebullar med lime, mandelmassa och vit choklad - recept Kokostoppar med citron 15 st 100 g smör 3 stora ägg 400 g kokosflingor 2 dl strösocker 1 dl finrivet skal av citrus, t ex citron, apelsin, lime Garnering 100 g vit choklad finrivet skal av 1 citron Tips! Mät upp skalet luftigt! Antalet citrusfrukter som behövs är beroende på hur stora frukterna är. Vi använde ca 2 citroner, 2 apelsiner och 3 limer. Det går bra att bara använda en sorts citrus. Gör så här Smält smöret på låg värme. Blanda med resterande ingredienser. Låt smeten svälla i 20–30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Forma smeten till 15 rejäla toppar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter. De ska få fin färg på toppen. Låt svalna. Garnering: Smält chokladen och ringla över kakorna. Riv över lite citronskal. Låt stelna i rumstemperatur. [caption id="attachment_20231" align="alignnone" width="657"] Nästan som ett litet berg! Ljuvlig kokostopp med vit choklad och citrusfrukter i smaken.[/caption] Det är skillnad på clementin och apelsin - citrusskola och fakta! Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Sophie Håkansson