[caption id="attachment_26332" align="alignnone" width="700"] Toscasmet gör man ofta på mandel. Mina bakade toscaäpplen täcks av en härligt söt toscasmet gjord på hasselnötter. Servera med vaniljglass eller haselnötsglass.[/caption] RECEPT: MÖRK CHOKLADKLADDKAKA MED JORDNÖTSTOSCA Bakade äpplen med hasselnötstosca Har du inte gjort toscasmet med hasselnötter, är det dags att prova! De väldigt nötiga och smakrika hasselnötterna, med lite bitterhet går väldigt väl ihop med sötman som är i en toscasmet. 6 portioner 50 minuter 3 äpplen (300 g) , 1/2 äpple/portion 1/2 msk kanel Hasselnötstosca 200 g hasselnötter 75 g smör 1 dl strösocker 1 1/2 msk ljus sirap 2 msk vetemjöl 1 ½ msk mjölk Tillbehör Vaniljglass eller om du får tag på det, hasselnötsglass [caption id="attachment_26333" align="alignnone" width="700"] Mina toscaäpplen är bakade med en tosca på hasselnötter, men man kan göra toscasmeten på frön och andra nötter med.[/caption] Gör bakade äpplen med hasselnötstosca så här! Dela och kärna ur äpplena. Lägg i en ugnsfast form. Mixa eller hacka hasselnötterna till halvgrov konsistens med både hack och lite smul. Smulet gör att toscan håller ihop fint och hacket ger tuggig konsistens. Smält smöret och tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt koka 5 minuter. Vänd ner hasselnötterna. Låt stå 5 minuter. Häll toscan över äpplena och grädda i mitten av varm ugn på 175° i 15-20 minuter. Ha uppsikt. Alla ugnar fungerar olika. Låt svalna något innan servering. Så här kan du variera din toscasmet! Istället för hasselnötter kan du använda samma mängd mandel eller kanske någon annan nöt som t.ex valnötter, pekan- eller varför inte testa kokos? Man kan även använda annat socker än strösocker för att få fram andra smaker. Med ett mörkt muscovadorörsocker får du fram lite lakritssmaker och med t.ex ett kokossocker får du lite mer smak av kola. Muscovadorörsocker hittar du i vanliga livsmedelsbutiker. Kokossocker finns i vissa butiker, på nätet och i hälsokostbutiker. RECEPT: SKIVADE ÄPPLEN MED KLASSISK TOSCASMET Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin