[caption id="attachment_22313" align="alignnone" width="700"] Saftig baconinlindad kycklinglårfilé med kryddsmör på ramslök![/caption] Vårkyckling med ramslökssmör En robust och härlig kycklingrätt som med små förberedelser sköter sig själv i ugnen. Antal:6– 8 bufféport eller 4 vanliga portioner Tid: 1 timme 20 minuter 1 kg kycklinglårfilé, ca 10 st 1–1 ½ pkt bacon, 10 skivor 400 g små tomater 1 msk olja salt och peppar Ramslökssmör 1 vitlöksklyfta 50 g färsk ramslök 1 msk olja 200 g mjukt och rumstempererat smör Gör så här! 1. Sätt ugnen på 150°. 2. Rulla in varje kycklingfilé i en skiva bacon. Lägg över i en oljad ugnsform. Salta och peppra och tillaga i ugnen i 1 timme. 3. Lägg därefter in tomaterna i formen, höj temperaturen till 200° och tillaga i 15 minuter till. 4. Ramslökssmör: Skala och riv vitlöken. Hacka ramslöken fint och mortla ihop med vitlök och olja. Vispa ihop det med smöret. Smaka av med salt och peppar. 5. Klicka ut smöret i en sträng på en bit bakplåtspapper, rulla det hårt till en rulle med hjälp av bakpapperet och vrid åt det i sidorna. Låt stelna i kyl. 6. Servera kycklingen med ramslökssmöret skuret i skivor. Enklast är att skära smöret kylskåpskallt med en varm kniv. Tips! Vitlöken i smöret förstärker ramslökens "vitlökssmak". Går bra att utesluta. Om du använder de första små bladen så brukar det vara bra krut och smak i ramslöken. Om du inte hittar ramslök så använd färsk spenat och vitlök för en snarlik smak. Denna rätt fungerar utmärkt som ensamrätt till ca 4 personer serverad med en matig sallad eller rostad potatis. Smöret går bra att förbereda och förvara i kyl upp till 2 veckor i kylen. Kycklingen kan du förbereda kvällen innan eller några timmar innan och förvara i kyl. Vänta med salt och peppar tills formen ska in i ugnen och låt formen med kyckling stå ute i rumstemperatur 30 minuter innan du sätter in den i ugnen. Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin