[caption id="attachment_19914" align="alignnone" width="654"] Krämig ädelostpaj som antingen gör på färdigt pajskal eller gör egen pajdeg. Den saffranskokta löken till ger både fin smak och färg![/caption] Ädelostpaj med saffranslök En ostpaj som smakar mycket och härligt tillsammans med den saffranskokta löken och en mild ton av pepparkakskryddor. Ska avnjutas ljummen eller rumstempererad! 8-10 bitar 1 timme En färdig pajdeg eller enligt grundrecept nedan 2 ½ dl vetemjöl 125 g smör 1–2 msk kallt vatten ½ tsk salt ½ tsk peppar 10 pepparkakor Saffransinkokt lök 4 gula lökar 1 dl vitvinsvinäger 1 dl strösocker 2 pkt saffran à 0,5 g Fyllning 200 g ädelost, t ex Saint Agur 200 g naturell färskost Gör så här! Pajdeg: Kör ihop alla ingredienser i en matberedare till en deg. Tryck ut i en form, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen 30 minuter. Säkra kanterna så de ej glider ner. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter på 200°. Saffransinkokt lök: Skala och skiva löken. Koka upp vinäger, socker och saffran. Lägg ner löken, låt sjuda några minuter. Dra av från värmen och låt löken svalna i lagen. Fyllning: Rör ihop ädelost och färskost. Ta ut pajskalet från ugnen, klicka ut ostsmeten och låt den smälta i 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut pajen och jämna till ostsmeten med en varm sked. Låt svalna helt innan servering så ostsmeten sätter sig. Servera med den inkokta löken. [caption id="attachment_19913" align="alignnone" width="632"] Också en krämig paj fast med en annan topping. pepparkakskryddor går väl ihop med ädelost, så den syltade rödlöken får smak av pepparkakskryddor.[/caption] Ädelostpaj med pepparkakskryddad rödlök Ädelost på pepparkaka har blivit en klassisk kombo! Här serverar jag samma smaker, fast i annat utförande. Den krämiga pajen går fint ihop med den picklade rödlöken med smak av pepparkaka. En succé! 8-10 bitar 1 timme Pajdeg 125 g smör, kylskåpskallt 3 dl fint rågmjöl kallt vatten, några droppar Fyllning 200 g ädelost, t ex saint agur 200 g naturell färskost 1 krm svartpeppar Syltad rödlök med smak av pepparkaka 2 rödlökar 2 dl strösocker 1 dl ättika, 12 % 1 krm salt 1 ½ tsk pepparkakskryddor Dela ner smöret i tärningar i mjölet och kör ihop pajdegen snabbt i en matberedare eller för hand tillsammans med några droppar vatten. Platta ut och låt degen vila i kyl 30 minuter. Kavla ut och lägg i en pajform, 20–25 cm i omkrets. Nagga och förgrädda skalet i en varm ugn på 225° i 8–10 minuter. Fäst gärna till kanterna, med t ex aluminiumfolie, så pajen inte kasar ner under gräddning. Smula ner ädelosten och rör ihop med färskosten och peppar. Klicka ut i skalet och baka i mitten av ugnen, samma grader, i 5–10 minuter. Ostsmeten ska smälta ihop. Låt svalna. Och ställ sedan kallt i kyl så att ostsmeten sätter sig. Skala och skiva löken. Koka ihop socker, ättika och kryddor. Häll över löken. Låt stå minst 1 timme, helst över natten eller förbered dagen innan eller på morgonen till kvällen. Skär upp och servera pajen rumstempererad! Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin