Från cirka maj-juni är det säsong för svensk sparris. Gillar du grön eller vit sparris bäst? Jag gillar nog grön mer än vit sparris. Den kräver inte så mycket utan är så god i all sin enkelhet. Bryt av den nedersta träiga biten. Se till att den är fri från jord och smuts. Den behöver inte skalas. Halstra den sen i smör och olja i en het stekpanna, salta och peppra efter tycke. Hyvla över parmesan eller ät precis som den är med en klick smör och på sin höjd med en bit gott surdegsbröd. Och den ska ätas al dente! D.v.s det ska vara tuggmotstånd kvar i sparrisen och fjong i den, inte slapp. Tror du förstår vad jag menar ;). Den vita sparrisen bryter man också av den nedersta och träiga biten. Och den måste skalas innan tillagning och kokas oftast. Skala med en vanlig potatisskalare från toppen och nedåt. Jag kokar dock inte min vita sparris. Jag kokar upp lättsaltat vatten med en nypa socker och några droppar citron. Detta för att minska den bitterhet som vit sparris ibland kan ha i smaken. Om jag har hemma, gärna några lagerblad med. När vattnet kokar lägger jag i sparrisen, låter vattnet sjuda med sparrisen ca 2 minuter, sen drar jag av kastrullen från värmen. Så sparrisen får gotta sig i den varma vätskan. Sparrisen kan vara klar på 5 eller 15 minuter. Helt beroende på hur tjock den är, men det garanterar dig en ICKE överkokt och slapp vit sparris. Oavsett vad så finns här recepten som är godast med både grön och vit sparris. Och du? När du ansat din sparris, släng varken skal eller ändbitar. Det kan du använda när du ska koka en sparrissoppa. Till många I det här receptet har sparris mer en sidoroll än huvudrollen, men lika gott är det för det. Receptet räcker till några fler och funkar även på en buffé. Och du kan även göra detta sparrisrecept med vit sparris. Matig cheesecake med löjrom, rökt lax och grön sparris - RECEPT [caption id="attachment_24666" align="alignnone" width="700"] Cheesecake med löjrom, toppad med halstrad grön sparris och kallrökt lax på en härligt vårgrön tallrik. Servera med fördel ett fruktigt mousserande vin eller champagne. Även en halvtorr alkoholfri äppelcider är gott till.[/caption] Lasagne med sparris till vardags Denna lasagnen passar såväl vardag som fest egentligen. Lättlagad och riktigt matig är den. Lättlagad lasagne med grön sparris - RECEPT [caption id="attachment_22387" align="alignnone" width="700"] En enkel sallad med hyvlad morot och rå grön sparris och skivad rödlök är gott till.[/caption] En lunch med grön sparris Har du testat grön sparris i kombination med chévre och rostade valnötter? Magiskt! Chévre med grön sparris, valnötter och rödlök - RECEPT [caption id="attachment_22826" align="alignnone" width="700"] Ljuvlig förrätt med chevré och sparris eller som en lättare lunch.[/caption] För den hungrige - vit sparris med gnocchi Citronkokt vit sparris med gnocchi och ett örtigt brödsmul - RECEPT [caption id="attachment_24735" align="alignnone" width="700"] Lättlagad maträtt med vit sparris och gnocchi. Passar lika väl en vardag som på en helg. Gnocchi finns att köpa färdigt och finns oftast i kyldisken.[/caption] En sparrispaj för alla Paj går snabbt när man tar hjälp av en färdig deg. Som t.ex en filodeg. Filodegspaj med grön sparris och spenat - RECEPT [caption id="attachment_22280" align="alignnone" width="700"] Lättlagad paj på filodeg, grön sparris och spenat. en paj för alla. God som den är, men även till lax eller kallskuret.[/caption] LÄS MER - På recept.se hittar du ännu fler recept med sparris! Av Sandra Palmqvist Foto fotografens namn vid respektive recept