3 snabba och enkla tilltugg till jul och nyår! [caption id="attachment_25474" align="alignnone" width="700"] Laxrulle, päronchutney och chips på sötpotatis med löjrom är snabba och enkla tilltugg till jul och nyår![/caption] Päronchutney med chili och rosmarin Servera den här goda päronchutneyn till gruyèreost eller ädelost som drinktilltugg. Chutneyn räcker till ca 20 små bitar ost. 2 st päron 0,5 st gul lök 0,5 st färsk röd chilifrukt, t ex spansk peppar 1 kvist färsk rosmarin eller 3/4 tsk torkad rosmarin 2 tsk rapsolja 0,5 dl syltsocker 2 msk vatten Gör päronchutneyn så här! Kärna ur och tärna päronen. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Repa och hacka rosmarin (om du använder färsk). Fräs allt några minuter i olja i en kastrull. Tillsätt syltsocker och vatten och låt sjuda 5 minuter. Låt svalna helt och ställ sen i kyl. Servera till lagrad hårdost som gruyère eller till en mellankrämig ädelost, t ex Saint agur. Du kan också lägga upp ost och chutney på knäckebröd eller kex så blir det lättare att äta. [caption id="attachment_25475" align="alignnone" width="700"] Gör dina egna chips, på sötpotatis! Supergott ihop med löjrom, creme fraiche och hackad rödlök och sitter fint med moussernade vin.[/caption] Nyårsmenyer 2019 - RECEPT Sötpotatischips med löjrom En bricka med ugnsrostade sötpotatischips är trevligt att bjuda på till drinken. Toppa med crème fraiche, löjrom och rödlök. 200 g sötpotatis 3 msk olja flingsalt svartpeppar Topping 2 burkar löjrom à 50 g 2 dl crème fraiche 1 st fint hackad rödlök dill Tips! Vakta sötpotatisskivorna noga så att de inte bränns. Goda även med vegetarisk rom. Välj gärna små sötpotatisar om det finns. Beräkna till ett chips: 1/2 tsk löjrom, 1/2 tsk creme fraiche och 1/2 tsk fint hackad rödlök. Gör sötpotatischipsen så här! Sätt ugnen på 175°. Skrubba och skiva sötpotatisen så tunt du kan, gärna i en mandolin. Om du inte har en mandolin, dela sötpotatisen på längden, så du får en platt undersida. Lägg sötpotatisen med den platta sidan nedåt och skär halvmåneformade tunna skivor. Pensla skivorna med olja. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. De ska inte överlappa varandra. Strö över flingsalt och svartpeppar. Ugnsrosta i ca 20 minuter. Chipsen är klara när de är gyllenbruna och krispiga. Topping: Klicka crème fraiche på chipsen. Lägg på löjrom och rödlök. Strö över lite dill. [caption id="attachment_25476" align="alignnone" width="700"] Laxrullen med wasabi är ett passande tilltugg till ett lite sötare mousserande vin eller en IPA.[/caption] Laxrulle med wasabi Vackert och gott drinktilltugg med rökt lax, färskost och wasabi. Passar även bra på buffé. Rullen går att förbereda och frysa. Går bra även att halvera receptet. 20 bitar 3 msk svarta sesamfrön eller kryddan wasabimix 300 g kallrökt lax 200 g naturell färskost 3 msk wasabipasta 2 krm salt 2 krm malen svartpeppar Topping 2 burkar laxrom à 50 g 1 knippe dill Gör laxrullen med wasabi så här! Lägg ut plastfolie som två plattor, ca 10x15 cm, på arbetsbänken. Strö ut sesamfröna eller wasabimixen på plasten. Lägg ut laxskivorna omlott ovanpå fröna/kryddmixen. Om det är mycket fett på laxen (det bruna) så skär bort detta. Lägg färskosten i en skål, tillsätt wasabin. Blanda och smaka av med salt och peppar. Bred ut blandningen över laxen och rulla med hjälp av plasten ihop från långsidan. Låt ligga i kyl minst 40 minuter. Rullen går att göra 1–2 dagar i förväg och går även bra att frysa. Topping: Skär rullarna i 20 bitar och toppa med laxrom och dillvippor. Nyårsmenyer 2020 - RECEPT Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin