Här får du sommarens 3 bästa och lättbakade bakverk med jordgubbar! Jordgubbstiramisu med choklad Varva likördoppade kex med fluffig mascarponekräm och söta jordgubbar. Lager på lager med ljuvliga smaker! 6– 8 portioner 40 minuter 3 dl vispgrädde 1 dl florsocker 500 g mascarponeost 100 g mörk choklad med havssalt ca 500 g färska jordgubbar 2 dl starkt kaffe, typ espresso 1/2–3/4 dl grappa med apelsinsmak eller cointreau, kan uteslutas 200 g savoiardikex, 24 st Garnering hackad choklad eller kakao jordgubbar Tips! Lägg gärna krämen i en spritspåse. Lättare att fördela smeten i formen med en sprits än att smeta ut den. Lätt att du får med dig de blöta kexen när du ska bre med en spatel. Så här gör du tiramisu med jordgubbar! Vispa grädden fluffig med florsocker. Vänd ner mascarponen klickvis och fortsätt vispa på låg hastighet. Hacka chokladen fint och vänd ner i smeten. Ansa och ta bort ev jord från jordgubbarna. Dela dem. Häll kaffe och likör i en vid låg skål eller form med kant. Doppa kexen ett och ett allt eftersom du lägger ihop tiramisun. Varva kex, kräm och jordgubbar i lager i en rund form, ca 20 cm i diameter och 15 cm hög. Börja med likördoppade kex och avsluta med mascarponekräm. Du behöver ev dela något kex så du täcker hela vägen ut i kanten av den runda formen. Garnera gärna med hackad choklad eller kakao och fler färska jordgubbar vid servering. RECEPT - SOMMARENS GODASTE JORDGUBBSTÅRTOR Jordgubbskaka med limesocker [caption id="attachment_26155" align="alignnone" width="700"] Denna jordgubbskakan med limesocker är verkligen en lättbakad kaka. Omtyckt av både vuxna och barn.[/caption] Låt den saftiga jordgubbskakan med mandel stå i minst ett par timmar före servering så blir den extra god. Strö lite limesocker över vid servering. Mums!! 12 bitar 50 minuter 3 stora ägg 3 dl strösocker 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 10–12 jordgubbar 25 g mandelspån 50 g kylskåpskallt smör Garnering jordgubbar Limesocker 2 limefrukter 3/4 dl strösocker Tips! Limesockret är även gott till färska jordgubbar med vaniljglass. [caption id="attachment_26156" align="alignnone" width="700"] Limesocker som är gott till mjuka kakor med jordgubbar, men även till vaniljglass eller en kaka med rabarber.[/caption] Så här gör du jordgubbskakan med limesocker Sätt ugnen på 175° varmluft. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och vispa snabbt ner det i äggvispet. Häll smeten i en springform med avtagbar kant, ca 23 cm i diameter, med ett fastspänt bakplåtspapper i botten. Ansa och halvera jordgubbarna och lägg ovanpå smeten. Toppa med flagad mandel och hyvla över smöret. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Låt stå i minst 2 timmar, gärna till nästa dag. Limesocker: Riv skalet fint och blanda med sockret. Strössla över kakan vid servering och garnera ev med fler jordgubbar. Smulpaj med jordgubbar och kardemumma [caption id="attachment_26157" align="alignnone" width="700"] Jordgubbar och kardemumma passar fint ihop i en smulpaj. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.[/caption] Färska jordgubbar toppas med kardemummasmul och sirap i denna ljuvliga paj. Lätt att baka, lätt att äta! 4– 6 portioner 1 timme 30 minuter 2 dl vetemjöl 1½ dl strösocker 1 tsk bakpulver 1/2 msk nystött kardemumma 100 g smör 500 g färska jordgubbar 1/2 dl potatismjöl 1/2 dl ljus sirap Tillbehör vaniljsås eller vaniljglass Tips! Jordgubbar släpper mycket vätska vid tillagning, därav en ganska stor mängd potatismjöl. Så här gör du smulpaj med jordgubbar och kardemumma Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll det sedan över de torra ingredienserna och blanda väl. Ställ kallt i kylen i 1 timme. Sätt ugnen på 175° varmluft. Ansa jordgubbarna, halvera dem om de är stora. Blanda med potatismjöl. Fördela i en ugnsform, 20–25 cm. Smula eller riv den kalla smuldegen över jordgubbarna. Ringla över sirap. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Smulpajen ska bli fint gyllene i färgen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. RECEPT - SMULPAJ MED RABARBER OCH JORDGUBBAR Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Charlotte T Strömwall