Min absoluta favoritsill är definitivt Brantevikssillen. Söt och kryddig med mycket lök. Min snabba brantevikssill, som blivit populär på redaktionen i Malmö hittar du HÄR tillsammans med 5 andra sillrecept. T.ex en krämig yoghurtsill med lime och örter, en sötsur tomatsill, en stekt inlagd sill och en vegetarisk "sill". [caption id="attachment_21540" align="alignnone" width="700"] Bästa sillen till påsk är hemgjord. Mina recept är snabba och enkla, för jag vill inte att det ska ta för lång tid i köket. I inlägget hittar du mina 10 i topp, hoppas du gillar. På bilden syns min snabba brantevikssill, yoghurtsill med lime och örter och en sötsur tomatsill.[/caption] Rädis- och rödlöksinlagd sill [caption id="attachment_24675" align="alignnone" width="700"] En av de 10 bästa sillarna till påsk tycker jag att denna inlagda sill med rädisor är. Inte bara god utan vacker är den med sina rosa toner.[/caption] En härligt enkel och lite somrig sill! Antal: 4 pers Tid: 20 minuter 1 knippe rädisor, ca 10 st 1 rödlök 1 burk hela filéer inläggningssill, ca 420 g ½ dl ättiksprit, 12% 1 dl strösocker 1 1½dl vatten 5 lagerblad Tillbehör knäckebröd gräslök Tips! Givetvis kan du skära ner sillen i bitar, om du inte vill servera hela sillfileér. Servera med t ex knäcke eller kokt potatis. Gör så här! Ansa rädisorna och skiva tunt. Skala rödlöken och skiva tunt. Låt sillen rinna av. Lägg sill och rädisor i en burk. Koka upp lagen. Låt svalna. Slå över sillen. Låt stå 1–2 dygn för finast smak. Sandras hovmästarsill [caption id="attachment_24677" align="alignnone" width="700"] En klassisk senapssill hör definitivt hemma bland de 10 bästa sillarna till påsk. Dessutom passar senapssåsen himla bra till lax med, så gör lite extra när du ändå är igång.[/caption] Antal: 4 pers Tid: 20 minuter 1 förp 5-minuterssill, 420 g 1 dl sötstark senap, grovkornig 1 msk dijonsenap 3 msk ljust muscovadosocker 1–1 ½ msk vitvinsvinäger 1 ½ krm salt 1 ½ krm svartpeppar 1 dl rapsolja ½ dl finhackad dill Gör så här! Häll av sillen, låt den rinna av ordentligt och skär den i mindre bitar. Låt torka på hushållspapper under tiden som du gör såsen. Lägg alla ingredienser utom olja och dill i en skål, blanda väl och vispa sedan ner oljan för hand till en jämn och fin senapskräm. Vänd ner dillen på slutet. Smaka av såsen och vänd ner sillen. Låt stå ett dygn för bästa smak. Håller ca 5 dagar i kyl. Om det är fint väder och solen skiner med en ljummen temperatur i luften, så varför inte ta med dig påsklunchen ut? Gör denna krämiga skagensill. Koka potatis och några ägg och preppa små matlådor att ta med ut. och kanske en nubbe eller en öl. Lägg lite krut på en fin matlåda så känns det extra festligt. Aubergine i krämig romsås [caption id="attachment_24681" align="alignnone" width="700"] Krämig och vegetarisk sill på tångkaviar och aubergine. Lika god som vanlig sill och får en plats i de 10 bästa sillarna till påsk.[/caption] Vi avslutar inlägget "10 bästa sillarna till påsk" med en vegetarisk. Klassiskt alternativ när man ska göra vegetarisk sill är aubergine. Här i en mjuk och krämig sås med rom. Antal: 4 portioner Tid: 30 minuter 1 aubergine, ca 600 g ½ rödlök ½ dl fryst hackad dill 2 dl crème fraiche 1 burk röd tångkaviar, 100 g salt och peppar ev pressad citron Tips! Om du vill ha en mer rostad smak så stek dina auberginebitar istället för att förvälla dem. Tänk bara på att aubergine drar åt sig mycket matfett. Vegansk? Byt ut mejeriprodukterna mot växtbaserade produkter, till exempel havrefraiche. Gör så här! Skala auberginen och skär i "sillstora" bitar. Förväll i välsaltat vatten i 5–7 minuter. Bitarna ska vara mjuka, men inte mosiga. Låt rinna av. Hacka rödlöken fint och rör ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt, peppar och eventuellt några droppar citronsaft. Vänd ner auberginebitarna när du smakat av såsen. Recept & styling Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin