[caption id="attachment_16817" align="alignnone" width="648"] Om du vill grilla med mig, Allers och Maja hittar du oss i nr 20 som kommer i butik 10 maj![/caption] 25% grillar så ofta de kan. 60% av svenskarna vill grilla mer svenskt kött. 59% vill grilla mer grönsaker i år. 49% vill lägga mer ekologiska råvaror på grillen. 53% tar fram grillen i maj. Juli är den populäraste grillmånaden, då hela 85 procent av svenskarna grillar. 13% grillar året om. Av de som anger att svenskt ursprung är den viktigaste faktorn när de väljer kött, anger 71% att de väljer svenskt för att stötta svenska lantbrukare. När svenskarna väljer vilken idrottspersonlighet de helst bjuder in till sin grillfest är Zlatan favoriten, men med Sanna Kallur på en stark andraplats. I år experimenterar vi genom att rimma köttet innan grillning, picklar våra grönsaker och experimenterar med olika sorters trä och spån. Smaker från Mexico och Japan är årets trendsettare. Vad sägs om en norimajonnäs? Svenska hushållens topp 5 grönsaker på grillen är: majs, svamp, lök, paprika och tomat. Svenskens intresse för mat verkar inte vika, utan vi blir allt mer intresserade av att prova nya tillagningsmetoder och hämtar ny och spännande inspiration från länder och kulturer långt bort. Vi blir också allt mer noggranna med vad vi stoppar i oss. Kolgrillen dominerar fortfarande de svenska hemmen: 83% av svenskarna äger en kolgrill medan 24% äger en gasolgrill och 11% en elgrill. Källa: ICA har tillsammans med TNS-SIFO kartlagt svenskarnas grillvanor och ihop med Johan Swahn, kock och specialist sensorisk marknadsföring, spanat kring sommarens stora grilltrender. Puss//Sandra