Tidigt i måndagsmorse begav jag mig mot fiskesamhället Myre i Vesterålen, Norge för en Skrei kickoff med internationella kockar och journalister. Skrei är en torsk i sina bästa år. Den tillhör den norsk-arktiska stammen och fiskas januari till april. När torsken blir könsmogen går den ner till norska kusten för att leka. Då blir torsken en skrei. Vesterålen är ett ödistrikt norr om Lofoten med det vackraste landskapet jag sett och underbar lokalbefolkning! Myre blev ett etablerat fiskesamhälle på 50-talet och får idag in på en bra fiskedag hundratals ton Skrei! Under dessa dagar fick jag fiska Skrei, umgås med internationella Michelinkockar och till min stora glädje smaka deras mat. Åtta kockar från Tyskland, England, Norge, Frankrike, Spanien, USA och Portugal gjorde sin tolkning på Skrei med influenser från sitt respektive hemland. Sverige representerades av mig och kocken Stefan Karlsson. Stefan är enligt mig en av Sveriges bästa kockar. Han vann titeln Årets kock 1995, driver åtskilliga krogar i Göteborg och är även verksam i juryn för Årets kock. Ni som följde kockarnas kamp förra året fick se hans kunskaper där. Stefans restaurang "Fond" som öppnades 1999 fick 2002 den bästa utmärkelsen av dem alla, nämligen en Michelinstjärna. I juni 2014 öppnar Stefan upp dörrarna till en ny restaurang i Göteborg. Håll ögonen öppna! [caption id="attachment_8612" align="alignnone" width="430"] Sista biten tog vi oss fram såhär..[/caption] [caption id="attachment_8613" align="alignnone" width="430"] Möttes av denna underbara utsikt...[/caption] [caption id="attachment_8614" align="alignnone" width="250"] Lunchen intogs på Ekspedisjon i Sortland och serverades av kock Ringo Haupt.[/caption] [caption id="attachment_8615" align="alignnone" width="250"] Ringo Haupt.[/caption] [caption id="attachment_8616" align="alignnone" width="250"] Kreativ servering![/caption] [caption id="attachment_8617" align="alignnone" width="430"] Kock Stefan Karlsson, Sverige och kock Simon Hulstone, England.[/caption] [caption id="attachment_8631" align="alignnone" width="430"] Kock José Cordeiro från Portugal.[/caption] [caption id="attachment_8618" align="alignnone" width="250"] Flocken är samlad för lunch![/caption] [caption id="attachment_8619" align="alignnone" width="430"] Lunchmingel![/caption] Efter lunchen transporterades vi mot hotellet för incheckning och kockarna fick ungefär 12 minuter på sig att byta om till sina kockjackor och hämta sina knivar innan vi skulle vidare för kvällens arrengemang. Dags för kockarna att göra sin tolkning av råvaran. Ingen vila ingen ro! [caption id="attachment_8620" align="alignnone" width="430"] Kvällens huvudperson och viktigaste råvara; Skrei![/caption] [caption id="attachment_8621" align="alignnone" width="430"] Borgmästaren höll tal. Till vänster kock Hung Fai från Spanien och till höger kock José Corderio från Portugal.[/caption] [caption id="attachment_8622" align="alignnone" width="250"] Huvudpersonen presenteras; Skrei![/caption] [caption id="attachment_8623" align="alignnone" width="430"] Selfie med Stefan Karlsson![/caption] [caption id="attachment_8624" align="alignnone" width="430"] Skrei.[/caption] [caption id="attachment_8625" align="alignnone" width="430"] Fullt ös i köket![/caption] [caption id="attachment_8628" align="alignnone" width="430"] Pressbevakning när den är som bäst?[/caption] [caption id="attachment_8629" align="alignnone" width="430"] Kock Thibault Tournaire från Frankrike.[/caption] [caption id="attachment_8630" align="alignnone" width="430"] Kock Ben Pollinger från USA är i full gång![/caption] [caption id="attachment_8632" align="alignnone" width="430"] José Cordeiro från Portugal och Simon Hulstone från England[/caption] [caption id="attachment_8633" align="alignnone" width="430"] Stefan Karlsson i full gång med preppandet![/caption] [caption id="attachment_8634" align="alignnone" width="430"] José Cordeiro.[/caption] [caption id="attachment_8635" align="alignnone" width="430"] Stefan Karlsson och Hung Fai.[/caption] Foto: Marius Fiskum och privata. Resultatet från kvällens förberedelser och fisketuren får ni se i nästa inlägg. Annorlunda matkreationer utlovas och det var väldigt intressant att få smaka!