[caption id="attachment_16287" align="alignnone" width="664"] Krämig blomkålsgratäng med krispigt bacon.[/caption] Krämig blomkåls- och bacongratäng • 4 pers • 45 min 1 blomkålshuvud, ca 800 g 1 pkt bacon, ca 140 g 2 dl vispgrädde ½ dl ströbröd 200 g naturell cream cheese 2 dl riven vällagrad ost Tillbehör rostade pumpafrön surdegsbröd 1.Skölj blomkålen, behåll det helt och lägg i en kastrull med vatten. På med lock och låt koka i ca 10 minuter. 2.Sätt ugnen på 225–250°. Skär baconet i mindre bitar och knaperstek i stekpanna eller ugn. 3.Rör ihop grädde, ströbröd, cream cheese och riven ost. 4.Ta upp blomkålshuvudet och låt det rinna av väl. Lägg det helt i en form, tryck till det något och öppna upp "sprickor". Häll på ostkrämen över och ner mellan buketterna. 5.Tillaga klart högt upp i ugnen i 15 minuter. Håll uppsikt. Servera med knaperstekt bacon, rostade pumpafrön och bröd. TIPS! Så steker du bacon i ugn! Lägg baconbitarna utspridda på bakpapper och tillaga på ca 225° i 10 minuter. Recept/styling: Sandra palmqvist Fotograf: Ralph Månsson