[caption id="attachment_16019" align="alignnone" width="700"] 3 x sill! Björnbär, grönkålspesto och äpple/pepparrot.[/caption] [caption id="attachment_16016" align="alignnone" width="700"] Citrus- och fänkålsgravad lax.[/caption] [caption id="attachment_16015" align="alignnone" width="700"] Lax inkokt i vit glögg.[/caption] [caption id="attachment_16014" align="alignnone" width="700"] Grönt är skönt! Endivesallad, päron, macademianötter och ädelost.[/caption] [caption id="attachment_16013" align="alignnone" width="700"] Ännu mera grönt till folket! Rödkål och clementiner.[/caption] [caption id="attachment_16011" align="alignnone" width="700"] Janssons frestelse på rotfrukter.[/caption] [caption id="attachment_16012" align="alignnone" width="700"] Julskinkan, fast denna gång kör vi kalkon.[/caption] [caption id="attachment_16010" align="alignnone" width="700"] Köttbullar med lingon och kanel.[/caption] [caption id="attachment_16009" align="alignnone" width="700"] Hemgjord rödbetssallad med smak av ingefära och apelsin.[/caption] [caption id="attachment_16008" align="alignnone" width="700"] Grönkålspaj.[/caption] [caption id="attachment_16007" align="alignnone" width="700"] Julens söta.[/caption] [caption id="attachment_16006" align="alignnone" width="700"] Jordnötstryffel och julgrottor med apelsin- och saffranssylt.[/caption] [caption id="attachment_16004" align="alignnone" width="700"] En maffig jultårta med mandelmassa, saffran och en chokladcheesecakesfyllning. Många timmar i spåret när du har ätit denna.[/caption] [caption id="attachment_16002" align="alignnone" width="700"] ....och här är Maja och jag som gjort recepten till årets julbord. Recepten hittar du i nr 50.[/caption] Saffranstårta med chokladfyllning Detta är en maffig tårta, så visst går det bra att halvera receptet. Saffran går finfint ihop med chokladfyllningen. • 16 rejäla bitar 3 pkt saffran, 1 1/2 g totalt 2 dl strösocker 150 g mjukt smör 1 tsk vaniljpulver 800 g mandelmassa 1 dl vetemjöl 2 msk bakpulver 6 ägg Chokladfyllning 3 dl vispgrädde 1/2 dl strösocker 400 g färskost, naturell 400 g mörk choklad Servering vispad grädde Garnering ev lingon 1.Sätt ugnen på 175. Mortla saffranet med 1/2 dl av sockret. 2.Vispa smör, socker, saffran och vaniljpulver. Riv mandelmassan och vispa ihop med smörblandningen. 3.Tillsätt mjöl, bakpulver och äggen i smeten. 4.Fördela smeten i två smorda och bröade bakformar à 24 cm i diameter, gärna med avtagbar botten och ett bakpapper i botten. 5.Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter. Täck mot slutet om kakan börjar bli mörk. 6.Chokladfyllning: Värm försiktigt grädde, socker och färskost på låg värme så det smälter ihop. Hacka chokladen fint och rör ner. Rör tills chokladen smält helt. Ställ i kyl tills smeten svalnat och satt sig. 7.Bre chokladsmeten på den ena bottnen och lägg den andra ovanpå. Täck hela tårtan med chokladsmeten och strö eventuellt lite lingon på toppen. Servera med en klick lättvispad grädde. Tips! Smeten och kakbottnarna går bra att göra 2 dagar innan, men lägg ihop kvällen innan om den ska ätas vid lunch dagen efter eller lägg ihop på morgonkvisten om den ska ätas på kvällen. RECEPT SANDRA PALMQVIST BILD CHRISTINA UHLIN