Gästerna står i tamburen, du har precis hunnit byta om – då händer det: Såsen skär sig. Vad göra? Vår matredaktör Sandra Palmqvist har svaren! Varför skär sig en sås? –Det kan bero på syran från vinet eller citronen, för hög värme eller för magra mejeriprodukter. Använd feta produkterna som riktig grädde, smör, crème fraiche. Om du vill vara på säkra sidan så red av såsen lite. Beräkna ca 1 msk mjöl/dl. Vid majonnäs kan det vara för att råvarorna är för kalla eller oljan tillsatts för snabbt. Hur kan man rädda en sås som skurit sig? –Rödvinssåser eller andra sky/vinsåser utan mejeriprodukter brukar inte skära sig. Om de gör det, beror det oftast på för fet steksky (om den används) går det bra att reda skyn lite. Försök i så fall ta bort överflödigt fett som oftast lägger sig på ytan. Om du ser att bearnaisen eller hollandaisen börja spricka, tillsätt snabbt några droppar kallt vatten innan du fortsätter att vispa ner det skirade smöret. Och lämna den aldrig obevakad eller för varmt vid spisen. Till sist! Vad är ditt bästa nyårstips i köket? –Planering är A och O. Förbered så mycket som möjligt och ge dig inte på för krångliga eller helt nya recept. Känn dig bekväm och trygg i din matlagning. Vad är ditt bästa tips till nyårsfesten? Slappna av och njut av kvällen! Vad ska du bjuda på vid tolvslaget? Jag hoppas på att någon bjuder mig på något gott, men ett glas bubbel, något litet tilltugg och en nyårspuss sitter aldrig fel.