[caption id="attachment_16190" align="alignnone" width="669"] Enkel förrätt med hummer![/caption] Lyxig hummersallad på ostgratinerad smördeg Snabb och lyxig förrätt! Mår bäst av att göras strax före servering, men du kan ta ur hummerköttet och förbereda flarnet några timmar innan. • 4 pers • 30 min 2 kokta humrar 250 g fryst tärnad mango 100 g färsk bladspenat smör till stekning Smördegsflarn 1 smördegsplatta, ca 10x15 cm 1/2–1 dl riven vällagrad ost Citron- och gräslökshollandaisesås 150 g smör 4 äggulor 1–2 tsk pressad saft av citron 3–4 droppar tabasco peppar 1 krm salt 2 tsk hackad gräslök rivet citronskal av 1 citron Topping löjrom gräslök 1. Sätt ugnen på 225°. Låt mangon tina. 2. Klyv hummerstjärten på längden och pilla ut köttet. Även klorna. Beräkna en 1/2 stjärt + 1 klo till varje person. 3. Dela smördegsplattan i 4 bitar. Lägg på en bakpappersklädd form, nagga med gaffel och strö över osten. Grädda i ugnen tills osten smält och är gyllenbrun, 5–8 minuter. 4. Hollandaise: Smält smöret. Ställ åt sidan så bottensatsen (det vita) sjunker till botten. 5. Vispa äggulor och citronsaft över vattenbad till fluffig konsistens. Dra kastrullen från plattan och tillsätt smöret droppvis (ej bottensatsen), vispa tills såsen börjar tjockna. Smaka av med tabasco, salt och eventuellt peppar. Vänd ner gräslök och rivet citronskal strax före servering. 6. Lägg upp flarnen på små portionstallrikar. Fräs hastigt upp mango och spenat i en panna med smör eller olja. Fördela på flarnen tillsammans med hummer. Toppa med hollandaisesåsen. Toppa med löjrom och gräslök. Tips! Är du inte bekväm med att göra din egen hollandaisesås så finns färdig på burk, tex Lallerstedts. Sätt piff på den med gräslök och rivet citronskal. Nyårsmeny 2020 [caption id="attachment_16232" align="alignnone" width="700"] Klassisk oxfilé.[/caption] Tournedos med potatisgratäng I stället för tournedos går det bra att helsteka en oxfilé som du skär i skivor vid servering. Men tänk på att tillagningstiden är längre när du steker en hel bit. • 4 pers • ca 1 tim 15 min 4 bitar tournedos av oxfilé à ca 125 g olja/smör till stekning 2 msk torkad timjan Potatisgratäng 400 g potatis 3–4 vitlöksklyftor 1–2 rödlökar ca 4 dl vispgrädde 3 msk konc grönsaksfond salt och peppar 1/2–1 dl smakrik riven ost till gratinering Lökfräs med bacon och äpple 250 g steklök 140 g tärnat bacon 1–2 äpplen Panerad sparris 12 vita sparrisar 1/2 dl ströbröd 1 msk torkad dragon 1 ägg 1/2 dl vetemjöl 1.Tvätta och skiva potatisen. Skala och riv vitlöken. Skala rödlöken och skär i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull. Häll över grädden och fonden. Sjud utan lock under omrörning tills potatisen mjuknat, ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form, strö över ost och gratinera klart i ugnen under tiden köttet vilar. 2. Skala smålökarna. Stek mjuka med bacon i en panna. Baconet släpper fett, men tillsätt lite olja vid stekningen om det behövs. Klyfta äpplet, lägg ner i pannan och låt det mjukna. Godast att göra precis vid servering. 3. Skala sparrisen och skär av nedre biten. Blanda ihop ströbröd med dragon, vispa upp ägget. Panera sparrisen i mjöl, ägg och sist ströbrödet. Se till att de är väl täckta. Stek sparrisarna mjuka och gyllenbruna i smör eller olja i en stekpanna, ca 4 minuter. Stek dem strax innan rätten ska serveras. 4. Sätt ugnen på 125. Torka av köttbitarna och bryn dem på hög värme i en panna med olja och smör. Krydda rejält med salt, peppar och timjan. Tilllaga klart i ugnen. Räkna med ca 30 minuter om köttet ska vara rosa. 5. Servera köttet med potatisgratängen, panerad sparris och lökfräset med bacon och äpple. Tips! En köttermometer är bra att ha om du vill hålla koll på innertemperaturen och vara säker på att få rätt stekgrad. Blodig (rare), ca 55, rosastekt (medium), ca 62, eller genomstekt (well done) – nej, av smakmässiga skäl kan vi inte rekommendera att servera oxfilén genomstekt. [caption id="attachment_16192" align="alignnone" width="655"] Kladdig chokladfondant på vit choklad och saffran![/caption] Vit chokladfondant • 4–6 pers • 45 min 75 g smör 1 kuvert saffran, 0,5 g 100 g vit choklad 1/2 dl florsocker 1 1/2 ägg 1 dl vetemjöl smör och ströbröd till formarna 1/2 dl färdigkokt kondenserad mjölk med chokladsmak Garnering hackad vit choklad resterande kolasås från burken 1. Sätt ugnen på 175. Smält smöret ihop med saffran på låg värme. Finhacka chokladen och låt smälta i smöret under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner florsocker och ägg. Sikta ner mjölet och blanda väl. 2. Smörj och bröa 6 bakformar i metall, ca 6 cm i diameter och ca 4 cm höga. Fyll formarna upp till ca 1 cm från kanten. 3. Spritsa eller klicka ner ca 1 tsk kolasås i varje form. Kolan sjunker ner och omsluts av kaksmeten under tillagningen i ugnen. Spara resten av kolasåsen för att använda som tillbehör. 4. Baka i mitten av ugnen i 8–10 minuter. De ska vara lite mjuka på toppen, men får inte "gunga". Ta ut ur ugnen och låt vila ca 5 minuter innan de stjälps upp. 5. Strö över hackad vit choklad. Servera med valfri glass! Recept och styling: Sandra Palmqvist Bild: Christina Uhlin