[caption id="" align="alignnone" width="960"] "-Peter! Denna är väl ätlig?"[/caption] Idag är jag och Allers naturredaktör på Fredriksdals svamputställning i Helsingborg. Ca 150 arter visas upp och passerar du Helsingborg så gör ett besök. Utställningen varar fram till 20 september. [caption id="" align="alignnone" width="2250"] Cecilia & Karin är två riktiga svampnördar & svarar gärna på dina frågor. Som var hittar jag svamp? Vilka är oätliga? Och du får gärna ta med dig dina svampfynd, så hjälper de dig med vad det är för sort, men kom då på eftermiddagen då det är lite lugnare.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Alla svampar är ätliga, men vissa bara en gång...[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Här visar Karin upp en Goliat Mosserun. Plockas i Norrland och exporteras som en delikatess till Japan för ca 700kr/kg.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Detta är bästa nybörjarsvampen. Denna och de flesta soppar är bra börja med.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Grynsopp hittar du t.ex under tallträd.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Här ser du tydligt rören, som är som små, små sugrör.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Även röksvampen är ätlig i ung ålder (till höger). God att skiva, panera och steka i smör.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Den luktar verkligen sill! God i en dillstuvning.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Stinksvampen hade sin egen lilla plats. Stanken påminde om en vällagrad dansk ost.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Champinjoner, skogschampinjoner och Portabello är en och samma sort. Fast bara i olika mognadsgrader. Den heter egentligen trädgårdschampinjon och din lilla, vita och ganska hårda som de flesta köper. Smakar minst och är yngst.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Några tips på vägen. Och chansa aldrig om du är osäker. Blir du förgiftad så uppsök läkare, för även om du kräker och sen känner dig bättre, så lever sporerna kvar i magen och angriper till slute organen.[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Fredriksdal[/caption] [caption id="" align="alignnone" width="2448"] Avslutningsvis bjöds det på svamprisotto.[/caption] //Sandra