[caption id="attachment_15438" align="alignnone" width="700"] Mustig kräftsoppa! Enkel och god. Servera i söt kopp som t.ex förrätt![/caption] KRÄMIG KRÄFTSOPPA Här använder vi hela kräftor. Ger mycket mer smak! 6 pers •1 h 10 hela kräftor 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 liten morot 1 fänkål 1/2 dl tomatpuré 1 msk dillfrö 1 msk smör 1 l blandad fiskbuljong av flaska eller tärning 3 dl vispgrädde salt och peppar Lägg kräftorna i dubbla plastpåsar. Slå sönder de rejält med hjälp av något hårt såsom en brödkavel, kastrull eller köttbankare. Skala och finhacka lök och vitlök, skala/ansa morot och fänkål och skär ner i mindre bitar. Fräs allting mjukt och rejält med fin färg i en kastrull tillsammans med dillfrö och tomatpuré i lite smör. Slå på buljongen och låt småkoka utan lock i ca 20 minuter. Sila, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. [caption id="attachment_15439" align="alignnone" width="700"] Eller servera direkt ur kastrullen så gästerna tar själva![/caption] FRASIG RULLE MED KRÄFTOR OCH KANTARELLER En rulle där vi tillåter att degen är lite kladdig inuti tillsammans med fyllningen! God kall som varm! Servera gärna med extra kantareller. Stekta i smör, lök och persilja. 6 pers • ca 40 min 1 rulle smördeg, 250 g 100 g kräftstjärtar, skala själv eller som ligger i lake 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 100 g färska kantareller 1 msk olja alt smör 200 g färskost 1/2 dl hackad dill, ca 20 g Skala om oskalade. De som legat i lake får gärna rinna av. Skär ner i mindre bitar. Rensa och skär ner kantarellerna, skala och hacka löken, skala och riv vitlöken. Fräs mjukt i smör eller olja. Ställ åt sidan. När svalnat rör ner kräftstjärtar, dill och färskost. Fördela jämnt på smördegen och rulla ihop till en rulle. Tillaga i mitten av varm ugn 225° i ca 30 minuter. Gärna vanlig ugnsvärme. [caption id="attachment_15440" align="alignnone" width="700"] Om du inte vill ha så många tillbehör till kräftorna så fungerar salladen att servera som den är och rullen kan bli ett extra lyxigt mellanmål.[/caption] ROSTAD SÖTPOTATISSALLAD MED BÖNOR, KRÄFTOR & RUCCOLA Inga konstigheter! Naturliga smaker från råvarorna och lite olivolja, salt och peppar på det. 6 pers • ca 50 min 800 g sötpotatis 100 g haricot verts 150 g kräftstjärtar, skala själv eller köp färdiga i lake ca 50 g ruccola 2 msk olivolja salt och svartpeppar Skala om hela kräftor. Om i lake låt de rinna av. Dela i mindre bitar. Spara skal för framtida soppa. Skala sötpotatisen. Dela i mindre bitar. Krydda med salt och svartpeppar. Rosta i varm ugn på 225 C i ca 20 minuter. Håll uppsikt och känn med en sticka så att sötpotatisen är mjuk utan att vara mosig. Koka upp lättsaltat vatten och blanchera bönorna i 3-4 minuter. De ska var knapriga. Blanda försiktigt ihop allt. Dra några varv med svartpepparkvarnen. Godast ljummen och servera gärna med t.ex naturell yoghurt! BILD: Ralph Månsson RECEPT: Sandra Palmqvist