Lyxig skaldjurssoppa 4 pers 1 timme 600 g räkor med skal 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 liten morot 1 fänkål 1 msk dillfrön 1/2 dl tomatpuré 1 msk smör 1/2 dl konjak 1 liter fiskbuljong 3 dl vispgrädde salt och peppar Tillbehör 8 pilgrimsmusslor 500 g blåmusslor skalade räkor Tips! Genväg till soppan: Köp en färdig hummerbuljong och koka ihop med grädde och kryddor och köpta skalade räkor. (Men en hemkokt skaldjursfond smakar bättre.) Soppan går bra att förbereda 3-4 dagar innan, men fixa helst skaldjuren samma dag. De handskalade räkorna kan du frysa in när du skalat dom för fonden. Eller så köp en påse av de billigaste räkorna och använd de hela i fonden, sen köper du färska till servering! Nyårsmeny 2020 Skala räkorna. Låt dem stå kallt fram till servering. Skala och finhacka lök och vitlök, skala och ansa morot och fänkål och skär i mindre bitar. Lägg räkskal och grönsaker i en kastrull tillsammans med dillfrön och tomatpuré. Bryn i smör tills det är mjukt och har fin färg. Slå på konjaken och låt koka in lite. Slå på buljongen och låt småkoka utan lock i ca 20 minuter. Sila, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Så här långt kan du förbereda 2 dagar innan. Vid servering: Stek pilgrimsmusslorna gyllene i en panna med smör. Blåmusslorna fräser du upp i lite smör, salt och peppar i en kastrull på medelhög värme. Slå på 1/2 dl vatten i kastrullen, på med locket och låt musslorna ångas klara några minuter. Fördela blåmusslor, pilgrimsmusslor och räkor i tallrikarna. Garnera med dill om du vill. Häll över soppan vid bordet. Servera gärna ett gott bröd till. Torskrygg med räkhollandaise och oströsti 4 personer 1 timme 600 g torskrygg 4 gulbetor 2 polkabetor socker salt och peppar Rösti 600 g potatis 100 g vällagrad ost 1 dl hackad gräslök, ca 40 g salt och peppar Hollandaise 150 g smör 2 äggulor 1 krm cayennepeppar 2 tsk pressad citronsaft 1 msk vatten salt och peppar 1 dl skalade räkor 2 msk hackad dill Tips! Inte bekväm med att slå en hollandaisesås strax innan en nyårsmiddag? Köp en färdig. Röstin kan förberedas dagen före. Förvara i kyl och värm på i ugnen när fisken tillagas. Gulbetorna likaså. Koka dagen före, dela och värm på i ugnen tillsammans med röstin. Röstin värms bäst på en varm plåt i en varm ugn på hög temp i 10 minuter, men funkar lika bra att få åka med när fisken tillagas och då på lägre temp. Låt de stå inne lite längre bara och slå ev på grilleffekt på slutet för röstin. Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 30 min, beroende på storlek. Skala polkabetorna och skiva dem tunt. Lägg i kallt vatten. Rösti: Tvätta potatisen och riv den grovt. Krama ur och blanda upp med ost, gräslök, salt och peppar. Stek 4 "kakor" gyllene i en stekpanna på medelvärme, ca 10 minuter. Går bra att förbereda. Värm på vid servering, eller värmehåll tills allt är klart. Lägg torsken i en ugnsfast form. Ringla över olja, strö på socker, salt och peppar och låt stå 20 minuter. Tillaga i varm ugn på 125° tills torskens innertemperatur når 54°. Använd gärna en termometer och sätt i torskryggens tjockaste del. Du kan låta röstin följa med i ugnen. Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull på svag värme utan att det bryns. Blanda äggulor, cayennepeppar, citron och vatten i en rostfri bunke som tål värme. Sätt skålen i ett varmt vattenbad. Stormkoka inte utan håll vattentemperaturen strax under kokpunkt. Vispa snabbt med en ballongvisp tills blandningen börjar tjockna. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under fortsatt vispning. Ta inte med smörets bottensats. När allt smör tillsatts och såsen tjocknat, smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkor och dill. Vid servering: Se till att torsken är klar och betorna mjuka och delade. Lägg upp och servera! Vit chokladkräm med passionsfrukt och kanderade nötter Denna chokladkräm räcker egentligen till några fler än 4, men den är så len och god att man gärna tar om! ((25 minuter + tid i kyl att stelna)) 4 pers 25 minuter 400 g vit choklad 2 dl vispgrädde 8 passionsfrukter, varav 4 till garnering Kanderade nötter 1 msk smör 3 msk strösocker 1 1/2 dl valfria nötter eller mandlar Tips! Torr-rosta nötterna i en panna, om du vill ha det mindre sött. Och det går utmärkt att göra krämen 1-2 dagar innan. Hacka chokladen. Koka upp grädden och slå över. Rör tills chokladen smält helt. Blanda ner 4 passionsfrukter och låt stå i kyl minst 1 timme att stelna. Kanderade nötter: Smält smör och socker gyllenbrunt i en stekpanna på medelvärme. Häll ner nötterna, rör runt och häll upp på bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Skeda upp krämen i glas, hacka/bryt upp de kanderade nötterna och lägg på. Toppa med mer passionsfrukt. Recept: Sandra Palmqvist Bild: Sandra Palmqvist (mobil)