[caption id="attachment_24153" align="alignnone" width="1960"] Hemgjort julgodis är fantastiskt gott och roligt att bjuda på. Prova att göra mina chokladkolor. Enkla och fantastiska![/caption] Chokladkolor Antal: 40– 50 st Tid: 45 minuter 3 dl vispgrädde 270 g ljust muscovadorörsocker 1 dl ljus sirap ¾ dl kakao 25 g smör Gör så här! Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Koka på medelhög värme under omrörning i 15–20 minuter. Klicka ner smöret och rör om tills det smält. Dra av kastrullen från värmen och gör kulprovet. Kulprov: Ta upp lite av kolan med en sked och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Du ska kunna rulla en kula av kolan. Är smeten för lös så koka lite till. Är du osäker så använd en termometer, koka till 120–125°. Häll upp den färdigkokta kolan på ett lätt oljat bakpapper i en form, 20x20 cm. Låt stelna i rumstemperatur. Skär kolan i bitar. Om du vill så slå in kolan i papper och klistra på en söt julig etikett. Tips! Muscovadorörsocker har annorlunda textur och utseende jämfört med strösocker. Något fuktigt och kan stelna i en klump om det torkar. Det är inget konstigt, men förvara gärna ditt muscovadorörsocker i kylen så är det lättare att handskas med. Det är lättare och bättre att väga det socker du ska använda än att mäta upp det. Ljust muscovadorörsocker framhäver smöriga och karamelliga smaker. Använder du mörkt muscovadorörsocker så får chokladkolan milda toner och smak av lakrits. Varför inte prova att koka din kola på både mörkt och ljust muscovadorörsocker? En sats av varje och julen är räddad! Recept och styling: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin