[caption id="attachment_15919" align="alignnone" width="700"] 3 goda och enkla sillrecept! perfekt till jul![/caption] SANDRAS SNABBA BRANTEVIKSSILL Detta enkla och snabba recept ger en himla fin smak av äkta brantevikssill! • 4 pers • ca 30 min + tid i kylen 2 burkar 5-minutersssill, à 420 g 1 ½ msk hela vitpepparkorn 1 ½ msk hela kryddpepparkorn 5 lagerblad 1 gul lök 1 rödlök 1 dl hackad dill och gräslök, 20–30 g, fryst eller färsk 2 dl strösocker ½ tsk finkornigt salt Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar. Mortla pepparn och krossa lagerbladen. Skala och finhacka lök och rödlök. Blanda ihop löken, pepparn och lagerbladen med örter, socker och salt. Varva kryddblandningen med sillbitarna i en väl rengjord burk. Låt sillen stå minst 1 dygn. ÖRTIG YOGHURTSILL MED LIME Den här sillen går utmärkt att äta direkt men får mer smak efter 1–2 dagar i kylen. • 4 pers • 15 min 1 burk 5-minuterssill, à 420 g 3 dl grekisk yoghurt 1 dl finhackade färska eller frysta örter, 20–30 g t.ex gräslök, dill, persilja skal av 1 lime salt och peppar ev några droppar saft av lime Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar. Rör ihop yoghurt, örter och finrivet limeskal. Smaka av med lite salt och peppar. Pressa eventuellt i några droppar limesaft för extra smak. Blanda ner sillen. Låt gärna stå och dra i 1–2 dagar i kylen innan servering. SÖTSUR TOMATSILL Den här sillen går utmärkt att äta direkt, men smakar godast efter 1–2 dygn i kylen. • 4 pers • 20 min 1 burk 5-minuterssill, 420 g 250 g små röda tomater ½ dl vitvinsvinäger 1 dl vatten 1 dl syltsocker 12 kryddpepparkorn 3 torkade lagerblad Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar. Lägg resterande ingredienser i en kastrull. Koka ihop till en marmeladliknande konsistens, 10–15 minuter. Rör gärna runt under tiden. Låt kallna och blanda sedan ner sillen. Lägg upp i väl rengjord burk. PUSS//Sandra Av Sandra Palmqvist Foto Christina Uhlin