Sista minuten-tips Genvägar till julbordet! Var lugn, du behöver inte göra allt från grunden själv – ditt julbord kan bli alldeles fantastiskt ändå. Här är mina tips! Sjätte punkten är min favorit! Hemgjord och god sill får du på ett kick genom att använda 5-minuterssill. Gör egna smaksättningar, tillsätt sillen och låt stå ett dygn så sillen får dra åt sig av smakerna. Voila! Och skiter det sig rejält så är det faktiskt ok att köpa helt färdig sill också. Idag finns det färdigkokt skinka av god kvalité. Köp den och gör bara griljeringen själv. Det finns alltid lite spad i gelékonsistens runt skinkan. Spara det! Blir god grund till soppor och grytor. Blir ni många runt bordet? Låt alla vara delaktiga under dagen med förberedelser. Ger mysig stämning och härlig gemenskap. Barnen kan till exempel vara med och skala potatisen till sillen. Eller knytkalas kanske? Någon fixar köttbullarna, en annan vörtbrödet och en tredje tar med gröten och så vidare… Särskilt bra när det finns allergier i släkten – då kan alla ta med sig sådant som de själva gillar och kan äta. Hinner du inte koka gröt? Köp färdig och vänd ner mycket vispad grädde och vaniljpulver så får du en finfin ris à la malta. Glöm inte att lägga upp fötterna på soffbordet och äta en pepparkaka då och då. "Måste” du bjuda på hemlagat julgodis? Dra ner det till en sort. Du behöver inte bjuda på 4 olika sorters julgodis. Folket blir mätta ändå. Jag lovar. Sätt inte fram all mat på en gång. Hållbarheten blir betydligt kortare om maten åker in och ut ur kylskåpet. Ta hellre fram lite då och då. Lycka till! Kram//Sandra Läs mer Här hittar du mina bästa tips om du kokar skinkan själv! Vegetarisk julmat