Jordgubbar är något som svensken vill köpa svenskt! Jag fick vara med när Bärfrämjandet bjöd in till jordgubbspremiär på Eriksgården. Nedan ser du bilder från dagen! Anna-Karin Nilsson med familj tog över Eriksgården 1975. Tolfte generationen. 1987 sattes första jordgubbsplantorna. Idag odlas även hallon, bönor, blåbär & björnbär. Eriksgården märker alla sina förpackningar och det finns även en smakbeskrivning av bäret. Jag fick smaka några sorter & har redan en favorit! Favori- mjäll, mjuk & söt gubbe. En planta som blommar och ger skörd hela tiden. Rumba- ger skörd en gång. Dvs en plockperiod på ca 5 veckor. Mycket smak, lite kryddig, söt. Favorit!! Charlotte-smakar smultron, söt och fin! Salsa-en gubbe som är populär på självplocket. Varför den var så poppis förtäljer inte historien. Honeoye-syrlig, inte min favorit. Odlingsjorden mattas ut och jordgubbsplantan är känslig för sjukdomar. Därav de odlas i "table tops" med torv såhär i odlingstunnlar. Ett stort plus är att det är lättare att plocka och något billigare odlingssätt. Eriksgården skördar sina jordgubbar från ca maj/juni-oktober. Eriksgården köper in humlor som pollinerar. Ingen humla, men fin blomma! Anna-Karin berättar att hon haft besök av en man från Uganda. Mannen sökte inspiration hos Eriksgården. Något sådant här ville han absolut göra när han kom hem till Uganda igen. "-Det är väl härligt!" Säger Anna-Karin med ett stort leende! Bärfusket då? Bärfusk tänker du? Matfusk som i kött och datummärkning, ja! Men Bärfusk? På riktigt? Jordbruksverket har kontrollanter ute då det fuskas hos vissa återförsäljare. Det är tyvärr vanligt att bär från t.ex Holland & Belgien säljs som svenska bär helt enkelt genom att förpackningarna bytas ut. Billiga utländska bär säljs som svenska. Jordbruksverket har startat ett Samarbete med polisen och Skatteverket som verkar gå väl ut. Man har även börjat Ursprungsanalysera bären. Genom prover kan du ta reda på vart bäret kommer ifrån. Man ska helt enkelt få det man betalar för. Detta fusket förekommer oftast när priset på de svenska bären är högt. Logiskt och mycket tråkigt. Små jordgubbsfakta: Ju färskare bär, desto rödare och mer vitaminer. Extrem färskvara. Efter 2-3 dagar tappar gubben mkt av sina näringsämnen. Svenska jordgubbar plockas på morgonen och säljs samma dag. Utländska plockas 5 dagar innan försäljning. 27 juni är jordgubbens dag i år.Besök gärna din närmsta bärodling och se vad för roligt som hittas på! Mer C-vitamin än apelsin. Högkoncentrat av antioxidanter-ju rödare desto bättre. Bra för våra blodkärl. Bra källa till folat. Planta i inköp kostar ca 3:- Jordgubbar till midsommar? Ja!! Det kommer finnas svenska jordgubbar. Dock något färre. Det har varit lägre temperatur än vanligt och midsommar kommer ju faktiskt tidigt i år. Bärtrenden 2015? Jordgubbswrap!! Givetvis. Förutom massor av färska jordgubbar fick vi även smaka på årets jordgubbsdessert och årets hallondessert signerad Jan Hedh. Inga wraps, men jäkligt gott ändå! Hallondesserten; bären ligger i en bavaroise på pistagenötter, bittermandel & rom. Seg Pistagemaräng. Hyvlad mjölkchoklad. Jordgubbsdesserten; lemoncurd i botten, jordgubbar, jordgubbsmousse, på toppen jordgubbar med ett tunnt jordgubbsgele. Och givetvis fick jag med mig en ask Rumba hem! Tack! På måndag kommer Allers fina Jordgubbstidning i butik. Den vill du inte missa! Puss //Sandra