Årets lussebulle hittar du i nr 47, som finns i butik nu! Nedan får du bilder från min mobil från den dagen i provköket! Och receptet givetvis! Sandras lyxiga lussebulle ca 30 bullar Deg 50 g färsk jäst för söta degar 4 dl apelsinjuice 2 ½ dl strösocker 1 dl standardmjölk 2 kuvert saffran à 0,5 g ½ tsk salt 250 g kesella, 1% 150 g mjukt smör 15–17 dl vetemjöl Fyllning 200 g mandelmassa finrivet skal av 2 tvättade medelstora apelsiner Pensling 1 ägg uppvispat med lite kallt vatten och en nypa salt Garnering 1 dl mandelspån Sirapsvatten ca ½ dl vit sirap 1 msk vatten 2 msk strösocker 1. Smula jästen i en bunke eller matberedare. Värm apelsinjuice, socker, mjölk och saffran fingervarmt, 37. Häll blandningen över jästen. Rör tills jästen löst sig. 2. Tillsätt salt och kesella. 3. Klicka ner det mjuka smöret och mjölet, lite i taget. Knåda/kör degen till elastisk konsistens. Den ska vara lite kladdig. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 50 minuter. 4. Sätt ugnen på 225°, vanlig värme. Jag tycker att bakverk får finare färg i vanlig ugnsvärme än i varmluft. 5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 50x70 cm, på mjölat bord. Dela en gång på längden så du får två degplattor. Om det är ont om plats på bakbordet kan du kavla ut två mindre rektanglar direkt. 6. Grovriv mandelmassan över degplattorna. Strö på det finrivna apelsinskalet. Vik varje platta, långsida mot långsida. Skär varje längd i 15 remsor à 1,5 cm bredd, alltså totalt 30 stycken. 7. Nu ska du "byxa" varje bulle, gör så här: Skär ett snitt i var remsa nästan hela vägen upp så att det ser ut som ett par byxor. Lägg byxbenen omlott och snurra ihop till en knut. Se till att ändarna är under bullen. Lägg över på bakpappersklätt galler. Jag tycker att saffransbullar får för hård och mörk botten när de bakas på en plåt. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. 8. Sätt ugnen på 225 grader. 9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Baka i mitten av ugnen i 8–10 minuter. 10. Rör ihop sirap och vatten. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem med sirapsvattnet medan de fortfarande är varma. Strö genast på sockret. Tips! Bullarna är godast att äta samma dag, nybakade med en kopp kaffe eller ett glas mjölk! //Puss, Sandra