[caption id="attachment_22588" align="alignnone" width="700"] Frittata i portion i muffinsformar med chevré, bacon, tomat och spenat. Perfekt till picknick, frukost på språng, på tåget eller på en brunchbjudning.[/caption] Frittata i ugn med tomat, bacon och spenat Antal: 8 st Tid: 40 minuter 200 g bacon av fläsk eller kyckling 6 st ägg ½ tsk salt ¼ tsk svartpeppar 200 g mjuk getost på rulle 65 g färsk spenat 4 st små tomater Dessutom behövs: 8 st stadiga muffinsformar Tips! Mindre fett? Byt ut baconet mot kalkon- eller skinkpålägg och getosten mot en mager hårdost. Frittatan passar utmärkt på en picknick som på en brunchbjudning. Eller som ett matigt mellanmål. Om du vill kan du lägga till lök, broccoli eller välja en annan ost om du inte gillar getost. Löken får gärna stekas mjuk innan den vänds ner i frittata smeten. Broccolin skär du i mindre buketter och blancherar. Låt ånga av väl. Vill du inte göra frittata i portion så blir receptet bra i en stor stekpanna. se till att stekpannan inte har några platsdetaljer. Och utöka tiden i ugnen något. Gör så här! Skär baconet i mindre bitar och knaperstek i stekpanna eller ugn. Låt svalna och rinna av på hushållspapper eller i en sil. Vispa upp äggen för hand 1–2 minuter med salt, peppar och några droppar kallt vatten. Sätt ugnen på 150°. Smula ner getosten i äggsmeten. Hacka spenaten fint och vänd ner. Vänd sist ner det avsvalnade baconet och blanda väl. Fördela smeten i åtta stadiga muffinsformar eller i en smord muffinsplåt. Halvera tomaterna och lägg en halva i varje form, gärna med snittytan upp. Tillaga i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Frittatan ska ha stelnat och blivit gyllene. Recept & styling: Sandra Palmqvist Foto: Helene Linsjö